Doblo 2011 D3 Kasa Sürekli Su Eksiltme

H4rper

Azimli Üye
Doblo
Adı
Enes Uyar
Kan Grubu
0 -
Meslek
Fizyoterapist
Aracınız
Doblo
Modeli
Dynamic
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2011
Renk
ÇÖL GRİSİ
Tüm Team Doblo üyesi ailesine selamlar, Kurban bayramınız mübarek olsun.

Öncelikle konuyu yanlış başlık altında açtıysam moderatör hocalarımdan af diliyor ve konuyu uygun başlığa taşımalarını rica ediyorum.

Aracım 2011 Doblo 1.3 MultiJet. Bundan birkaç ay önce Ramazan Bayramı'nda köye giderken aracım gittiğim yolda (yolları ara ara eğimli ve yokuşlu) 2-3 kez hararet yapmış olup her hararet yaptığında yedek su deposunu hep doldurmuştum (yani araç bir sonraki harareti yapana kadar yedek su deposundaki soğutma suyu bitiyordu).

Bayram sonrası gittiğimiz tamircide farklı günlerde Termostat, Devirdaim Kütüğü ve Radyatör değişimi yapıldı, ekstra olarak yedek su deposunun kapağındaki contanın yıpranmış olup oradan suyun buharlaşabilme ihtimaline karşılık kapak da değişti. Fakat araçta eski durumuna nazaran su eksiltmesi az olmasına rağmen sorun hep devam etti. İnternette dolaştığımda bunun ya yedek su deposundan ya da silindir kapak contasından yapabildiğini söylediler. Bu arada bizim ve tamircinin gördüğü kadarıyla borularda herhangi bir su kaçağına dair bir durum yok.

Soğutmaya dair akla gelen çoğu parça değiştiği için internette araştırma yaptığımda silindir kapak contasından bahsetmişlerdi ve aracı aldığımızdan bu yana hiç silindir kapak contası değişmediği için şüphelenmiyor değilim ama inşallah iş bu kadar ciddi değildir. Sizlerin bilgi birikimine dayanarak bu sorunun neyden ve/veya hangi parçalardan yaşanıyor olabileceğini öğrenmek isterim. Malum havanın sıcak olduğu aylardayız fakat bildiğim kadarıyla bir aracın bu kadar su eksiltmesi normal değil.

Vereceğiniz her bilgi ve öneri benim için kıymetlidir. Terimsel anlamda yanlışlık yapıp sürç-i lisan ettiysem affola. Tekrardan bütün Team Doblo ailesinin ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramı mübarek olsun.

Araç birkaç kez hararet yaptığı zaman contanın yanmış olması muhtemeldir. Silindir kapak contası bana göre değişmesi gerekiyor. Yedek su deposunda fokurdama veya su rengi değişimi oluyor mu ?
Araç soğukken yedek su kabının kapağını açın gaza basınca su kabında fışkırma oluyor mu ?

Son düzenleme:
Araç birkaç kez hararet yaptığı zaman contanın yanmış olması muhtemeldir. Silindir kapak contası bana göre değişmesi gerekiyor. Yedek su deposunda fokurdama veya su rengi değişimi oluyor mu ?
Araç soğukken yedek su kabının kapağını açın gaza basınca su kabında fışkırma oluyor mu ?
Hocam, öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Yedek su deposu sanırım ilk alındığından bu yana hiç değişmemiş olmalı ki depo sararmış ve iç duvarlarındaki pisliklerden dolayı suyun rengi pek anlaşılmıyor ama suyun rengi şeffaf görünüyor yani öyle absürt bir rengi falan yok normal su gibi görünüyor. İkinci olarak yanlış hatırlamıyorsam su fokurdamasından ziyade sanırım gaza basma durumunda hafif küçük kabarcıklar çıkıyordu çok olmamakla birlikte. Eğer bu da bahsettiğiniz fokurdama sorunu içine giriyorsa evet bu durum var. Zaten içimde bir kurt yeniği vardı, contanın patlayıp yağ-su karıştırmasından korkuyordum; en erken pazartesi günü tamirciye götürüp aracı yaptıracağım.

Tekrardan teşekkür ederim. 🙏🏻

Hocam, öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Yedek su deposu sanırım ilk alındığından bu yana hiç değişmemiş olmalı ki depo sararmış ve iç duvarlarındaki pisliklerden dolayı suyun rengi pek anlaşılmıyor ama suyun rengi şeffaf görünüyor yani öyle absürt bir rengi falan yok normal su gibi görünüyor. İkinci olarak yanlış hatırlamıyorsam su fokurdamasından ziyade sanırım gaza basma durumunda hafif küçük kabarcıklar çıkıyordu çok olmamakla birlikte. Eğer bu da bahsettiğiniz fokurdama sorunu içine giriyorsa evet bu durum var. Zaten içimde bir kurt yeniği vardı, contanın patlayıp yağ-su karıştırmasından korkuyordum; en erken pazartesi günü tamirciye götürüp aracı yaptıracağım.

Tekrardan teşekkür ederim. 🙏🏻
Geçmiş olsun şimdiden, eğer bütçeniz varsa sadece üst revizyon yaptırmayın pistonlara ve turboya da girin ama yaklaşık 100k masraf çıkar.

Geçmiş olsun şimdiden, eğer bütçeniz varsa sadece üst revizyon yaptırmayın pistonlara ve turboya da girin ama yaklaşık 100k masraf çıkar.
Bakalım ne çıkacak? İnşallah masraf çok çıkmaz. Hayırlı günler dilerim. Olur da aracı yaptırdık, sorun çözülmüş olursa buraya da son bilgilendirme yorumu yazıp konuyu kapatmayı düşünüyorum hocam.

Geçmiş olsun. 8 senede 2 defa radyatör değiştirdim. Bende de hep az miktarda kaçak vardı , ilk değişimden sonra devam etti sonunda bulduk. İlk radyatör değişimi yapılırken herhalde radyatör kösesine zarar verilmiş. Neyse geçenlerde 2.defa değiştirdik. Ondan kelli su eksiltme yok. Çok şükür.

Umarım sorunu çözersiniz.

Geçmiş olsun. 8 senede 2 defa radyatör değiştirdim. Bende de hep az miktarda kaçak vardı , ilk değişimden sonra devam etti sonunda bulduk. İlk radyatör değişimi yapılırken herhalde radyatör kösesine zarar verilmiş. Neyse geçenlerde 2.defa değiştirdik. Ondan kelli su eksiltme yok. Çok şükür.

Teşekkür ederim hocam değerli bilgileriniz için. Konuyu açarken aracım diye bahsetmişim ama araba babama ait. Her ne kadar babama ait olsa da araçla A'dan Z'ye ilgilenen benim. Motor Soğutma Sistemi'nin kapalı devre olup bir arıza olmadığı takdirde su azalması olmayacağını bilsem de babama anlatamıyorum o da "Hava sıcak, yaz aylarında su eksiltmesi normaldir." düşüncesini benimsemiş aksini kabul etmiyor 🙂. Mümkün mertebe araç sanayiye girecek en kısa zamanda, gittiğim zaman soracağım bu verdiğiniz bilgi de aklımda olacak, baktıracağım. Tekrardan teşekkür ederim.

Hocam uzun bir zamandan sonra tekrardan selamün aleyküm. Silindir kapak contasının yanmış olduğuna dair tamirci herhangi bir emare göremediği için Radyatör Sızıntı Önleyici bir kimyasal kullanmaya karar verdik. Sonucunda da aracın su eksiltmesi kesildi. Üst kapak söktürseydik altından nasıl bir sonuç ve masraf çıkacağını kestiremediğimiz için böyle bir yol izledik. Bir sonraki bakımda soğutma sıvısını komple değiştirmeyi düşünüyorum.

Konuya olan ilginiz ve alâkanız için tekrardan size teşekkür ederim.

Back