araç kullanımı ile ilgili

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan feerhat
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

feerhat

Azimli Üye
selamlar,

araç kullanımı ile ilgili bir sorum var,

örnegin, 70 km hızla giderken, kırmızı ışık görünce, ayagı gazdan çekip debriyaja basıyorum o anda da frenle yavaşlamaya çalışıyorum. Yavaşlayınca , (ayagım debraja basılı halen) vitesi 1 e alıp durup debraja basılı bekliyorum taki yeşil ışık yanana kadar... bu şekilde kullanımımda bir hata var mı ?

hızlı iken debriyaja basmamın araca bir zararı varmı ?

ve kırmızı ışıkta beklerken debriyaja basılı beklememin bir zararı var mı ?

yeni sürücü oluğum için kuşkuluyum. tecrübeli arkadaşların yorumlarını rica ediyorum. teşekkürler.

ayağınız debriyajda iken yavaşlamanın bi mantığı yok. vitesi boşa atıp yavaşlayabilirsiniz.

araç tam durmadan vitesi 1 e takmak için zorlamayın. 1 inci vites kalkmak içindir, 15-20 km hızla 2. vitesle yolunuza devam edebilirsiniz.

kırmızı ışıkda beklerkenkede debriyaja basmanıza gerek yok. vites boşta iken bekleyin. debriyaja her bastığınızda baskı balata birbirinden ayrılıp yapışıyo, gereksiz basıp beklemenize gerek yok.

yolda giderken ayağınız hiç bir şekilde debriyaj pedalı üstünde olmasın, debriyajı yersiniz.

geri vitese takarkende aracın tam durduğundan emin olup geri vitese öyle takın.

feerhat tarafından yazılan metin:
selamlar,

araç kullanımı ile ilgili bir sorum var,

örnegin, 70 km hızla giderken, kırmızı ışık görünce, ayagı gazdan çekip debriyaja basıyorum o anda da frenle yavaşlamaya çalışıyorum. Yavaşlayınca , (ayagım debraja basılı halen) vitesi 1 e alıp durup debraja basılı bekliyorum taki yeşil ışık yanana kadar... bu şekilde kullanımımda bir hata var mı ?

hızlı iken debriyaja basmamın araca bir zararı varmı ?

ve kırmızı ışıkta beklerken debriyaja basılı beklememin bir zararı var mı ?

yeni sürücü oluğum için kuşkuluyum. tecrübeli arkadaşların yorumlarını rica ediyorum. teşekkürler.

debriyaj rulmanını zorluyorsun...bir süre sonra rulman bozulur başına sıkıntı alırsın!ayrıca boşta frenlediğin için balataların erken aşınır.hepsine ek olarak ışağa hızlanarak yaklaşıp ışıkta boşa almanın tüketime bi karı yoktur.

Demekki hatalı kullanıyomuşsun dostum.Ayrıca baskı balatayı yersen bir 500tl daha masrafa girersin..unutma sadece vites atman gerektiği zaman debriyaj kullan ve olabildiğince kısa zamanlı...diğer zamanlarda ayağın basılı olmasada debriyajın üstünde olmasın..

araç kullanırken sol ayağınız aracın en solunda ve yerde olsun!debrijajın üstünde ayağınızı bekletmeyin.az da olsa üstünde baskı olan debriyaj pedali kavrama sisteminin tamamına zarar verir!

sitenin büyükleri konuya çok güzel değinmiş.. genel bir hata çogu zaman basmasak ta ayağımız debriyaj üstünde olur.. yapılmaması gerekn bir hareket*clap*

RAPTOR tarafından yazılan metin:
debriyaj rulmanını zorluyorsun...bir süre sonra rulman bozulur başına sıkıntı alırsın!ayrıca boşta frenlediğin için balataların erken aşınır.hepsine ek olarak ışağa hızlanarak yaklaşıp ışıkta boşa almanın tüketime bi karı yoktur.

demekki yanlış kullandım bugune kadar... 4000 km boyle kullandım, debriyaj rulmanının zarar görüp görmediğini nasıl anlayabilirim? birde, debriyaja tam basmakla vitesin boşta olması aynı durum degil midir?

feerhat tarafından yazılan metin:
demekki yanlış kullandım bugune kadar... 4000 km boyle kullandım, debriyaj rulmanının zarar görüp görmediğini nasıl anlayabilirim? birde, debriyaja tam basmakla vitesin boşta olması aynı durum degil midir?

Km ile çok alakalı bir durum değil bu. Debriyaj kullanımı ile ilgili. Bir zarar görüp görmediğini ya da ne durumda olduğunu ancak serviste baktırarak anlıyabilirsiniz. Debriyaja tam basmak ile vitesin boşta olması aynı durum değildir.

Back