Bilgi Ehliyette Hangi Harf Hangi Aracı Simgeler?

kardelenkurt

BAŞKAN
Yetkili Kişi
Admin
Doblo
Kayıt
3 Eylül 2009
Mesaj
5.634
Yaş
37
Adı
Murat Üresin
Kan Grubu
0 +
Şehir
Ankara
Meslek
Memur
Aracınız
Doblo
Modeli
20. Yıl Özel Seri
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2020
Renk
Siyah
Ehliyette Hangi Harf Hangi Aracı Simgeler?

Ehliyet kelime manası olarak ustalık, yeterlilik, uzluk manasına gelmektedir. Her insan her işte ehil olamayacağı gibi her aracıda kullanamaz. Kişilerin kullandıkları araçlara yeterli olduklarını, ehliyet (sürücü) belgelerinde yer alan ehliyet sınıfı belirlemektedir.

Kişinin ehliyet belgesinde yazan sınıf o kişinin ehil olduğu aracı veya araçları işaret etmektedir. Peki, ehliyette hangi harf hangi aracı simgeler? Ehliyet sınıfları aşağıda açıklamalı bir şekilde sıralanmıştır.

M Sınıfı: Bu sınıf kişinin, motorlu bisiklet (moped 2-3-4 tekerlekli olanlar) kullanımına yetkin olduğunu ifade eder. M sınıfı yalnızca kendi sınıfını kapsamaktadır. Bu sınıfta özellikle bir deneyim ve şart aranmaz. Yaş sınırı ise en az 16‘dır. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

A1 Sınıfı: Bu sınıf kişinin, motor gücü 125 cc’ye kadar (2 ve 3 tekerlekli) olan motor bisikletleri kullanabileceğini ifade eder. A1 sınıfı ayrıca M sınıfını da kapsamı içerisine alır. Kişilerde özellikle bir deneyim ve şart aranmaz. Bu ehliyete sahip olabilen azami yaş sınırı ise 16’dır. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

A2 Sınıfı: Bu sınıf kişinin, 35 kw’a kadar olan (2 ve 3 tekerlekli) motosikletleri kullanabileceğini ifade eder. M ve A1 sınıfını kapsayarak içerisinde bulundurur. Kişilerde özellikle bir deneyim ve şart aranmaz. Bu sınıfa sahip olmak isteyen kişiler en az 18 yaşını doldurmuş olmalıdırlar. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

A Sınıfı: Bu sınıf kişinin, 35 kw (2 ve 3 tekerlekli) üzeri motosikletleri kullanabileceğini ifade eder. M,A1 ve A2 sınıflarını kapsayarak içerisinde bulundurur. Kişilerden en az 24 yaşında olmaları veya 2 yıllık A2 ehliyet sahibi olmaları şartı aranır. 2 yıllık A2 ehliyetine sahip kişilerin ise en az 20 yaşında olmaları beklenir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

B1 Sınıfı: Bu sınıf kişinin, 4 tekerlekli motosikletleri (ATV) kullanabileceğini ifade eder. M sınıfını kapsar. Kişilerde özellikle bir deneyim ve şart aranmaz. Bu sınıfa sahip olmak isteyen kişiler en az 16 yaşını doldurmuş olmalıdırlar. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

B Sınıfı: Bu sınıf en yaygın ehliyet türüdür. Kişinin otomobil ve kamyonet kullanabileceğini ifade eder. M, B1 ve F ehliyet türlerini kapsar. Kişilerde özellikle bir deneyim ve şart aranmaz. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

BE Sınıfı: Bu sınıf kişinin, B sınıfında bulunan araçları römorklu veya yarı römorklu olarak kullanabilir olacağını ifade eder. Römorkların azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmemelidir. M, B, B1 ve F sınıfını kapsar. Kişilerin en az B sınıfı ehliyete sahip olmaları beklenir. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

C1 Sınıfı: Bu sınıf kişinin, 7500 kilograma kadar kamyon ve çekici kullanabileceğini ifade eder. M, B, B1 ve F sınıfını kapsar. Kişilerin en az B sınıfı ehliyete sahip olmaları beklenir. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 5 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

C1E Sınıfı: C1 sınıfı sürücü belgeli kişinin, katar ağırlığı 12000 kilograma kadar ve geçmeyen, kamyon ve çekiciyi römorklu veya yarı römorklu(azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen) olarak kullanabileceğini ifade eder. B sınıfı sürücü belgeli kişinin, katar ağırlığı 12000 kilograma kadar ve geçmeyen, kamyon ve çekiciyi römorklu veya yarı römorklu(azami yüklü ağırlığı 3500 kg'ı geçen) olarak kullanabileceğini ifade eder. M, B, BE, B1, C1 ve F sınıfını kapsar. Kişilerin en az C1 sınıfı ehliyete sahip olmaları beklenir. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 5 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

C Sınıfı: Bu sınıf kişinin kamyon ve çekici kullanabileceğini ifade eder. M, B, B1, C1 ve F sınıfı ehliyet türlerini kapsar. Kişilerin en az B sınıfı ehliyet sahibi olmaları şartı aranır. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 5 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

CE Sınıfı: Bu sınıf kişinin, azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorklu ve yarı römorklu kamyon ve çekici kullanabileceğini ifade eder. M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı ehliyet türlerini kapsar. Kişilerin en az C sınıfı ehliyet sahibi olmaları şartı aranır. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 5 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.
D1 Sınıfı: Bu sınıf kişinin, 16+1 kişilik minibüs kullanabileceğini ifade eder. M, B1, B ve F sınıfı ehliyet türlerini kapsar. Kişilerin en az B sınıfı ehliyet sahibi olmaları şartı aranır. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 5 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

D1E Sınıfı: Bu sınıf kişinin, azami yük ağırlığı 750 kilogramı geçen römorklu 16+1 minibüs kullanabileceğini ifade eder. M, B1, BE, B, D1 ve F sınıfı ehliyet türlerini kapsar. Kişilerin en az D1 sınıfı ehliyet sahibi olmaları şartı aranır. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 5 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

D Sınıfı: Bu sınıf kişinin, otobüs kullanabileceğini ifade eder. M, B1, B, D1 ve F sınıfı ehliyet türlerini kapsar. Kişilerin en az B sınıfı ehliyet sahibi olmaları şartı aranır. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 24 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 5 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

DE Sınıfı: Bu sınıf kişinin, azami yük ağırlığı 750 kilogramı geçen römorklu otobüs kullanabileceğini ifade eder. M, B1, BE, B, D, D1, D1E ve F sınıfı ehliyet türlerini kapsar. Kişilerin en az D sınıfı ehliyet sahibi olmaları şartı aranır. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 24 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 5 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

F Sınıfı: Bu sınıf kişinin, lastik tekerli traktör kullanabileceğini ifade eder. M sınıfı ehliyet türünü kapsar. Kişilerde özellikle bir deneyim ve şart aranmaz. Bu ehliyete sahip olmak isteyen kişilerin en az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

G Sınıfı: Bu sınıf iş makinesi kullanan operatörlere verilen yetki belgesini ifade eder. Yeni değişen kanuna göre; trafikte iş makinesi kullanan operatörler bu belgelerini ehliyetlerine işletmeleri gerekmektedir. Bu sınıfta bulunan ehliyetlerin 10 yılda bir yenilenmeleri gerekmektedir.

K Sınıfı: Bu sınıf, G sınıfı ehliyet adayları hariç diğer sürücü belgelerinden herhangi birini almak isteyen sürücü adaylarının eğitim ve sınavda kullanılmak üzere aldığı belgeyi ifade eder.

Bu makale www.teamdoblo.com sitesine aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. Copyright
 

Ethem

ESKİŞEHİR YÖNETİCİSİ
Yetkili Kişi
İl Yöneticisi
Doblo
Kayıt
7 Aralık 2015
Mesaj
439
Yaş
34
Adı
Ethem GÜN
Kan Grubu
A RH +
Şehir
Eskişehir
Aracınız
Doblo
Modeli
Premio
Motor
1.3 Multijet
Araç Yılı
2009
Renk
granit gri
Ellerine sağlık abim. Birçok kişinin şuan aklındaki soru işaretlerine yardımcı olmuştur.
 

kardelenkurt

BAŞKAN
Yetkili Kişi
Admin
Doblo
Kayıt
3 Eylül 2009
Mesaj
5.634
Yaş
37
Adı
Murat Üresin
Kan Grubu
0 +
Şehir
Ankara
Meslek
Memur
Aracınız
Doblo
Modeli
20. Yıl Özel Seri
Motor
1.6 Multijet
Araç Yılı
2020
Renk
Siyah
@Ethem
eyvallah ara ara böyle bilgilendirici yazılar ekleyeceğim.