KIZDIRMA BUJİLERİ HANGİ ŞARTLARDA ÇALIŞIR?

MEVKU946

Onursal Kocaeli Yöneticisi
Adı
MEVLÜT KÜÇÜKTİFTİK
Modeli
Renk
GÜNBATIMI
SLM ARKADAŞLAR. DÜLDÜL İKİ SENEDİR 3 BÜJİ İLE ÇALIŞIYOR.YALNIZ İKİ KEZ ISITIP MARŞA BASIYORUM. DİYECEKSİNİZKİ ÇALIŞIYORSA BU SORU NEDİR.SORUNUN SEBEBİ BAZI SİTELERDE OKUDUM BU BUJİLER MOTOR ÇALIŞIRKENDE BAZI ŞARTLARDA DEVREYE GİRERMİŞ.ÖRNEĞİN MOTOR ISISI DÜŞÜK OLDUĞUNDA .SİLİNDİRLERDEKİ ISI FARKINDA BUJİLER DEVREYE GİREREK MOTORUN DÜZGÜN ÇALIŞMASINI SAĞLARMIŞ.
BU KONUYU DAHA ÖNCEDE DEĞİŞİK BAŞLIKDA YAZDIM FAKAT RAPTOR ARKADAŞ ASKERDİ . BU SORUYU EN DOĞRU CEVAPLAYACAK ARKADAŞLARDAN BİRİ OLDUĞU İÇİN TEKRAR GÜNDEME GETİRDİM.SLM MEVLÜT AMCA.

çok bilgim yok ama çalışma mantığı soğuk silindir içindeki soğuk havayı ısıtıp mazotun yanma olayını kolaylaştırıyor.motor çalışmaya başlayınca zaten devamlı yanma ve patlamalar oluştuğu için sonralarında devreye gireceğini sanmıyorum.
ama yakıt ekonomisi için en ideal çalışma sıcaklığını elde etmek için arada bir çalışıyor olabilir ileri teknojoli dizellerde belki olabilir ama senin dizelde sanmıyorum.

mevlüt amca neden ıstma bujin 3 tane

ısıtma bujisi dizel motorlarda vardır dizel motorlar yüksek basınç ile çalışır silindirin içinde patlama olması içinde ısıtma bujileri ısınarak yakıtın patlamasını yni yanmasını salar bu işlem piston alt ölü noktadan üst ölü noktaya çıkarken gerçeklşir

ısıtma bujileri silindirin içinde sıcaklığın düşmesi ile devreye girer ve yakıtı patlamasına neden olur ısıtma bujisi her amanda yakıtın patması için devreye girer

SLM ARKADAŞLAR. DÜLDÜL İKİ SENEDİR 3 BÜJİ İLE ÇALIŞIYOR.YALNIZ İKİ KEZ ISITIP MARŞA BASIYORUM. DİYECEKSİNİZKİ ÇALIŞIYORSA BU SORU NEDİR.SORUNUN SEBEBİ BAZI SİTELERDE OKUDUM BU BUJİLER MOTOR ÇALIŞIRKENDE BAZI ŞARTLARDA DEVREYE GİRERMİŞ.ÖRNEĞİN MOTOR ISISI DÜŞÜK OLDUĞUNDA .SİLİNDİRLERDEKİ ISI FARKINDA BUJİLER DEVREYE GİREREK MOTORUN DÜZGÜN ÇALIŞMASINI SAĞLARMIŞ.
BU KONUYU DAHA ÖNCEDE DEĞİŞİK BAŞLIKDA YAZDIM FAKAT RAPTOR ARKADAŞ ASKERDİ . BU SORUYU EN DOĞRU CEVAPLAYACAK ARKADAŞLARDAN BİRİ OLDUĞU İÇİN TEKRAR GÜNDEME GETİRDİM.SLM MEVLÜT AMCA.

mevlüt emmi bak şimdi olduğu gibi kitaptan yazacam:

milli eğitim bakanlığı sürücü eğitimi notlarına göre:

ısıtma bujisi:diesel yakıtlı motorların [big]soğuk havalarda daha kolay çalışması için[/big] silindir içerisini belli bir sıcaklığa çıkaran parçadır.

mevlüt amca bu parça soğuk havalarda silindir içeisini verimli yanma sıcaklığına getimek,ilk çalıştırmada motorun rahat çalışmasını sağlamak için vardır.kontağı açarsın,ısıtma bujisi silindir içini ısıtır,lamba söner,motoru çalıştırırsın.

peki başka kaynak:fiat doblo kullanıcı el kitabı sayfa 39

ISITMA BUJİLERİ ISITMA ARIZASI (Multijet tiplerinde sarı)
Buji ön ısıtması kontak anahtarı MAR konumuna çevrildiğinde ayarlanabilir çok fonksiyonluekrandaki uyarı lambasıyanar; [big]ısıtma bujileri istenilen sıcaklığa eriştiklerinde de söner.Uyarı lambası söner sönmez motoru çalıştırınız.[/big]

DİKKAT Ortam sıcaklığının yüksekolması durumunda, uyarı lambası fark edilemeyecek kadar kısa bir süre için yanabilir.Buji Isıtma Arızası Buji ısıtma arızası mevcutsa ayarlanabilir çok fonksiyonlu ekranda şekildeki mesaj ve sembol gösterilir.Arızanın giderilmesi için mümkün olan en kısa sürede yetkili Fiat Bayisiyle bağlantı kurunuz.Bazı tiplerde, ilgili mesaj da görüntüye gelir.

şimdi burada da diyorki: ısıtma bujileri istenilen sıcaklığa geldiğinde lamba söner.motoru hemen çalıştırınız. peki neden?cevabı başka bir sayfada verilmiş.

fiat doblo kullanıcı el kitabı sayfa 100

DİZEL MOTORLU TİPLERİN ÇALIŞTIRILMASI

1) El freninin çekilmiş olduğuna emin olunuz.
2) Vites kolunu boşa alınız.
3) Kontak anahtarını MAR pozisyonuna getiriniz, göstergede uyarı lambaları yanacaktır.
4) lambaların sönmesini bekleyiniz.
5)ısıtma bujisi uyarı lambasının sönmesini bekleyiniz. Bu motor ne kadar sıcak ise o kadar çabuk söner.
6) Gaz pedalına dokunmadan kavrama pedalına tam olarak basınız.
[big]7) İlk önce anahtarı AVV pozisyonuna(uyarı lambaları söndükten sonra)getiriniz. Çok fazla beklemek enjektörlerin ısınma işlemini faydasız kılar.[/big]

Burada da diyorki (bknz 7.madde) kızdırma bujisi uyarı lambası söndükten sonra çok fazla bekelemek enjektör ısıtma işlemini etkisiz kılar,yani silindir içi soğur.demekki neymiş;[big]motor çalıştırılmadan önce kızdırma bujileri devreden çıkıyormuş.[/big]

ve mevlüt amca son olarak senin sorununun kaynağını doblo kullanıcı kitabı 101.sayfa şöyle özetliyor:

[big]kızdırma bujisi uyarı lambasnın devamlı yanması ve çalıştırıldıktan sonra veya uzun bir seyahat esnasında 60 saniye süre ile yanıp sönmesi ön ısıtma bujilerinde bir arıza olduğunu gösterir.[/big] Eğer motor çalışıyor ise araç normal olarak kullanılabilir fakat yinede mümkün olan en kısa süre içerisinde yetkili Fiat servisine başvurulmalıdır.

mevlüt emmi o kızdırma bujisini değişmen lazım.başka kurtuluşun yok.

ya murat allah aşkına benim hediyeleri iptal et,onun yerine mevlüt amcaya bende bi takım kızdırma bujisi gönder.üzerine de raptordan sevgilerle yaz.bitsin bu hasretlik.

ha motor içerisinde farklı ısı bölgeleri oluşuyor olması düşük bir ihtimal.soğutma suyu devirdaim ettiği sürece ister istemez motorun her yerinde sıcaklık aynı olacaktır.hadi soğutmayıda geç,arkadaş alüminyum blok bu.ısıyı düzgün dağıtması en önemli özelliklerinden birisidir.hadi onuda geçtimimazotu ateşlemeyecek sıcaklığa düşmesi neredeyse imkansız.ben bu kadar zamandır bu arabayı rampa aşağı kompresyona bırakarak 75 derecenin altına düşüremedim.

ha motor içerisinde farklı ısı bölgeleri oluşuyor olması düşük bir ihtimal.soğutma suyu devirdaim ettiği sürece ister istemez motorun her yerinde sıcaklık aynı olacaktır.hadi soğutmayıda geç,arkadaş alüminyum blok bu.ısıyı düzgün dağıtması en önemli özelliklerinden birisidir.hadi onuda geçtimimazotu ateşlemeyecek sıcaklığa düşmesi neredeyse imkansız.ben bu kadar zamandır bu arabayı rampa aşağı kompresyona bırakarak 75 derecenin altına düşüremedim.

termostat çalıştığı için sıcaklık düşmez.
bozukken bir dene ben yazın antalyada şahinde 60 dereceyi gördüm*yes*

ısıtma bujisi dizel motorlarda vardır dizel motorlar yüksek basınç ile çalışır silindirin içinde patlama olması içinde ısıtma bujileri ısınarak yakıtın patlamasını yni yanmasını salar bu işlem piston alt ölü noktadan üst ölü noktaya çıkarken gerçeklşir

ısıtma bujileri silindirin içinde sıcaklığın düşmesi ile devreye girer ve yakıtı patlamasına neden olur ısıtma bujisi her amanda yakıtın patması için devreye girer

bir yanlış anlaşılma olmuş.
kızdırma bujisi silindir içindeki havayı ısıtır.
zaten dizelin çalışma prensibi sıkışıp ısınan havanın üzerine mazot püskürtme ile olur.

termostat çalıştığı için sıcaklık düşmez.
bozukken bir dene ben yazın antalyada şahinde 60 dereceyi gördüm*yes*

öyle ben doğanda 50 yi de gördüm. 😀

60 a düşmeside bişey ifade etmez.buji istemez.

bir yanlış anlaşılma olmuş.
kızdırma bujisi silindir içindeki havayı ısıtır.
zaten dizelin çalışma prensibi sıkışıp ısınan havanın üzerine mazot püskürtme ile olur.

tama abi bende öyle dedim farklı bişey demedim 🙂

mevlüt amca bende çıkma bosch lar duruyor.1 i patlamıştı dördünüde değiştirmiştim d1 imde.ustan varsa malzemeye para vermemiş olursun.sana 1 ini göndereyim istersen.

geçmiş olsun.

Back