lastik yük hız endexi

arsenlupen

Daimi Üye
Modeli
Renk
beyaz
merhaba arkadaşlar d3 aracımın lastik ve jant ebatlarıyla oynamayı düşünüyorumda.
lastiğin yük ve hız endexine sadık kalarak değişiklik yapsak muayene sorunu yaşarmıyım.
yani muayenede lastiğin hangi ölçüsünü dikkate alıyorlar benim tahminim yük hız endexi bozulmazsa sorun olmaz yönünde acaba yanlışmıyım ?
birde aracın orjinal lastiklerinin hız yük endeksi nedir. şuan üzerindeki lastikleride orjinal değil o yüzden soruyorum bunuda.

orjinal lastikleri ve firma tavsiyesi 99T

bu arada muayenede bu endeksleri kontrol ettiklerini sanmıyorum. her marka/model aracın tek tek verilerini bulup karşılaştırmaları epey vakitlerini alır çünkü. en fazla göze çok batan lastikleri (mesela doblo gibi ticari bir araçta çok ince yanaklı sportif bir lastik) olduğunda belki kontrol ediyorlardır.

diş derinliği en önemli nokta ve abartısız değişim(yani dikkat çekmeyecek) yük endekside melrock arkadaşımızın dediği gibi.

ben kış lastiği taktırırken biraz geniş taban ve hız endexi tutmayan lastik taktırıcaktım lastikçi takmadan önce muayenen nezaman yazamı denk geliyor diye sordu. yaza geliyorsa sorun yok ozaman dedi. muayenede sıkıntı yaşarsın diyede uyardı beni.
o yüzden sormak istedim.

@arsenlupen
Ben kendim yaşadım partner lastikler yük endeksini karşılamadığı için muayeneden geçemedi. Biraz işiniz şansa kalmış. Lastik boyutlarını değiştirmek extra yakıt tüketimi. Balatalarda erken aşınma. Direksiyonda sertleşme görülebilir. Tabi aracın alt takımı orijinal lastik ölçülerine göre tasarlanmıştır. Tabi lastik ebatlarında oynama yaptığınızda yol tutuş artacaktır buda avantajı. Bilginize.

özellikle doblo gibi araçlarda tavsiye edilenin dışına çıkmayın nedeni; aracın hem ağır hemde ıslak zeminde kızaklama olasılığının fazla olmasıdır. yanak/taban oranı düşürülebilir fakat avrupadaki sokaklar bizde olmadıgı için aracınızın amortisör takozlarını çabuk yersiniz zaten doblolarda kronik problem.bırakın yanaklar geniş olsun yastıklama daha iyi yapar kasislerde.

yük endeksinin dışına çıkmak muayeneden geçmiyormuş bunu öğrendim.
benim aracın lastik tabanı orjinalinden geniş 215*55 gayet memnunum
yol tutuşu ve virajlarda verdiği güveni orjinalinde hissetmedim çünkü

Back