Elektronik BlowOff Sistemi....

Rica ederim ne demekk.. bu işlerden anlıyorum evet.. HKS ise blow off'un markasıdır.. JSV, Monza gibi markaları da mevcut bu blow off'un fakat en güzeli en sorunsuzu ve en performanslı çalışanı HKS'dir.. zaten ürün her haliyle kendini belli ediyor.. Pahalıdır vardır bir hikmeti ucuzdur vardır bir illeti hesabı.. Blow off sisteminin yararı ise turbonun ömrünü uzatır ve performans'ı etkiler.. Performans'ı nasıl etkiler hemen kısa bi şekilde onu açıklayayım.. blow off valve yokken gaza yüklendiğimizde araç maximum devirde asılmaya başladığında turbo devreye girdiğinden belli bir oranda sıkışma olur gazı bıraktığımızda turbo basıncı bu havayı geri teper ve hızla dönen turbonun pervanelerine çarparak pervaneleri yavaşlatır.. tekrar gaza yüklendiğimizde o pervanelerin tekrar hızlanması zaman alacağından kısa bi süreliğine performans kaybı yaşarız. işte blow off valve da burada devreye giriyor gazı ayağımızdan çektiğimizde sıkışan havayı pervanelere göndermek yerine direk dışarı atıyor ve pervaneler aynı hızda dönmeye devam ediyor ve performans kaybı yaşamıyoruz.. turboya'da bu yönden etkisi var ömrünü uzatmakta.. umarım yararlı bilgiler olmuştur.. HKS marka blow off valve'in fiyatı 300 TL civarlarındadır montaj dahil 400 TL civarında bir maliyetle araçlarınıza uygulayabilirsiniz.. benim aklımda mesela param olunca çelik jant yerine ilk iş bir tane blow off takıcam..

Bunu okuduktan sonra jant aldığıma çok pişman oldum. Peki bu blow off'u bizim araçlara uygulayabiliyoruz dimi sorunsuz bir şekilde. Eğer öyle ise elime para geçer geçmez elektroniği söküp gerçeğini taktıracam. 🙂
 
turbo beslemeli tüm motorlara uygulanabilir blow-off valf.
 
gerçekten faydalı bir sistem ve hiç zararı yoksa üretici firmalar neden takmıyor bu parçayı araçlara.zararı falan olmasın.uzun süre kullanan varmı?
 
bu soruyu salih abi-baki abi- raptor ustaya sormak lazım mehmet abi. onlar bilirler.
duyun sesimizi ağalar. merak ediyoruz bu hususu. 🙂🙂🙂
 
bir zamanlar ben araştırmıştım, üreticiler bunu kullanmıyor çünkü yakıt tüketimini artırıyor ve aşırı besleme sorunu yaratıyor. Doğal olarakta firmaların önceliği yakıt tüketimi olduğu için bu sistemi kullanmıyorlar.
Bu sistem blow off takılı olursa turbo içindeki havadan kurtulacak ve yavaşlamayacak, dolayısıyla turbo sürekli yüksek devirde kendini performansta tutacak buda yakıt tüketimine olumsuz etkiliyor.
 
Mesajların çoğunu okudum bazı arkadaşlar güzel açıklayıcı şeyler yazmış.
Şimdi birincisi her aracın blow-off'a ihtiyacı yoktur.Her sistemde de dump valve yoktur.Bunu daha çok yüksek güçlü ve büyük turbo kullanan üreticiler uygular.Eğer bu işi anlayana değil de sanayide denk gelene yaptırırsanız faydasından ziyade performans kaybı olabilir.Çünkü blow off takılmadan önce yeri iyi tayin edilmelidir.Çünkü amacı turbo pallerinin ters dönüşünü önlemek ve sıcak hava yerine taze soğuk hava akışına yardım etmektir.Yeri iyi ayarlanmaz ise tahliyesi tatmin edici olmaz.Performans yönünden katkısı soğuk hava vermek ve maksimum basınca tekrar gaza basıldığında daha çabuk ulaşmaktır.
Bazı sistemlerde dump valve daha etkili olduğundan ters teper.İki noktadan tahliye olur ve borular anlık boş kalır.Bu da vereceği performans artışı kadar kayıp demek.Egzost tarafındaki bahse konu tahliye dump valve değildir.External vestgate'dir.Normal vestgate turbonun emiş tarafındaki temiz hava ile çalıoşırken external vestgate egzost tarafıyla alakalı çalışır. Turbo istenilen basınca ulaştığında daha fazla egzost gazı gelirse bunu turbo giriş dirseğinden dışarı verir.Dump valve ise blow-off un sessiz çalışanı ve daha çok orjinal donanım olanı diyebiliriz.
Bizim araçlara takılır mı? Kendi D3 üm için basınç saati takmak istediğimde boruların plastik olmasından dolayı vazgeçtim.Delmek, ekleme yapmak yapıştırmak mantıklı gelmedi.Daha önce kullandığım araçlarımda genelde alüminyum borular kullanıldığı için delmek ve ek yapmak zor olmamıştı ama bu plastik borulara çatlar diye pek güvenemedim.
Şimdi gelelim ömür uzatma ve ya gerek olma konusuna.
Standart kullanıcılar için pek anlamı yoktur.gereksiz aragazı vermiyorsanız ki turbonun en büyük düşmanlarından biridir,
o zaman ihtiyaç kalmaz.Bunun yerine basınç saati ve turbo timer sistemini kullanabilirsiniz.Turbo timer de turbo içindeki kalan havaya göre siz kontağı kapatıp aracı kitleseniz bile o uygun zamanda stop ettiren sistem.Maliyeti de 50 lira ile 200 lira arasında değişir.Bu daha kurtarıcıdır aslında.Hem turbo hem de motorun geneli için.
Ama sürekli agresif araç kullanan biri iseniz veya aracınızda modfikasyonlar var ise mesela chip uygulaması, turbo upgreade gibi, o zaman lazım olabilir ama ben halen turbo timer'in daha faydalı olacağı fikrindeyim.
En iyi korumanın temiz tutulan ve bakımları aksatılmayan kullanım olduğu aşikardır.Bunlar 200.000 gidecek turboya 300.000 yaptırmaz.300.000'i kullanıcı dikkati yaptırır.

Ama sesi hoşuma gidiyoır illa yaptırıcam derseniz birkaç tavsiyem var.Önce aracınızın orjinal borusunu delmeden araya parça koyarak ya da araca özel boru büktürerek yapın derim.Münkünse alüminyum borulardan.
İkincisi HKS bu konuda kaliteli ve kolay bulunan ama çakması NOKIA telefon kadar çok olan iyi bir markadır.Mümkünse orjinalini bulun ve tercih edin.
Bu işi daha önce yapmış bir ustaya yaptırın, ya da biraz zaman aıyrarak kendiniz halletmeye çalışın.

Amaç koruma ise dediğim gibi öncelikle turbo timer takın.Ya da stop etmeden en az 1 dakia çalıştırın.
(start-stoplu ve turbolu araçlarda motor dursa bile turboyu soğtmaya yarıyan bir sistem mevcuttur merak eden varsa)
Mehmet Abi senin sorunun cevabı olarak da şöyle diyebilirim;
Her marka bunu yapmaz, çünkü servis ve modellerin ihtiyaç stratejisi farklıdır, yapan markalara da Volvo ve Saab'ı örnek verebilirim.
 
Salih kardeşim mükemmelsin. Yeminle benim anlatacaklarımı ziyadesi ile anlatmışsın. Tebrik ediyorum seni. Üzerine bir kelime bile eklememe gerek yok. Haa şahsi kanaatimi sorarsan ben blow off takmanın faydasının olacağına inanmıyorum bilakis sesin havasına girip sürekli gaz bas bırak yaparak vites değiştirerek + yakıt sarfiyatı olacağı kanaatindeyim. Evet salihçim seninde belirttiğin bir husus turboyu koruma amaçlı olark start stop lu araçlar bile belli bir yol gidiminden sonra ani duruşlarda bile turbonun yağlanmasını ve korumasını sağlamak amaçlı hemen stop etmiyor.bunu daha önce benim aracımdan örnekle anlatmıştım yine böyle bir turbo tartışmasında. Sitede mevcut Bence gücü olan turbo zamanlayıcı taktırsın unutkanlık. Veya alışlanlıkla hemen stop edilmenin önüne geçmede fayda sağlar. Yok ona para veremem derseniz. Salihinde belirttiği gibi. Veya bazı araçların söför kapılarında kocaman uyarı levhasıyla yazdığı gibi en az bir dakika rolantide çalıştıralım.......eğer blw off faydalı bir eser olsa idi binlerce euro luk dizel araçlara standart olarak takılırdı. Bunu bence düşünün derim
 
Raptor ustam senin yokluğunda sitemize mükemmel kardeşler geldi artık biz inzivaya çekilip bayrağı onlara devredelim.....baksana civanlara ustam. Maaşallah maaşallah biz artık muhabbete tebrikler gençler ağzınıza sağlık elinize sağlık cümlesi ile iştirak edicez haberin ola
 
zaten yakıt sarfiyatını artırdığı için firmalar kullanmıyor baki abi. ben bunu çok araştırmıştım. biliyosun firmaların önceliği yakıt tüketimi
 
Aynen öyle Haneficim aynen öyle
 
bu değerli bilgiler için teşekkür eder saygılar sunarım 🙂🙂
 
hiçbirşey edemezsin fethicim*yeah*bizi izlemeye devam et kardeşim...*friend*
 
eyvallah abi. 🙂🙂🙂
 
aynen katılıyorum çok güzel bir cevaplama olmuş teşekkürler.
Zaten aracınızda turbo var o yüzden gidip elektronik blow offlara para vermeniz doğru değil. al bir hks çuflata çuflata gez 🙂
 
Back