Mesajların çoğunu okudum bazı arkadaşlar güzel açıklayıcı şeyler yazmış.
Şimdi birincisi her aracın blow-off'a ihtiyacı yoktur.Her sistemde de dump valve yoktur.Bunu daha çok yüksek güçlü ve büyük turbo kullanan üreticiler uygular.Eğer bu işi anlayana değil de sanayide denk gelene yaptırırsanız faydasından ziyade performans kaybı olabilir.Çünkü blow off takılmadan önce yeri iyi tayin edilmelidir.Çünkü amacı turbo pallerinin ters dönüşünü önlemek ve sıcak hava yerine taze soğuk hava akışına yardım etmektir.Yeri iyi ayarlanmaz ise tahliyesi tatmin edici olmaz.Performans yönünden katkısı soğuk hava vermek ve maksimum basınca tekrar gaza basıldığında daha çabuk ulaşmaktır.
Bazı sistemlerde dump valve daha etkili olduğundan ters teper.İki noktadan tahliye olur ve borular anlık boş kalır.Bu da vereceği performans artışı kadar kayıp demek.Egzost tarafındaki bahse konu tahliye dump valve değildir.External vestgate'dir.Normal vestgate turbonun emiş tarafındaki temiz hava ile çalıoşırken external vestgate egzost tarafıyla alakalı çalışır. Turbo istenilen basınca ulaştığında daha fazla egzost gazı gelirse bunu turbo giriş dirseğinden dışarı verir.Dump valve ise blow-off un sessiz çalışanı ve daha çok orjinal donanım olanı diyebiliriz.
Bizim araçlara takılır mı? Kendi D3 üm için basınç saati takmak istediğimde boruların plastik olmasından dolayı vazgeçtim.Delmek, ekleme yapmak yapıştırmak mantıklı gelmedi.Daha önce kullandığım araçlarımda genelde alüminyum borular kullanıldığı için delmek ve ek yapmak zor olmamıştı ama bu plastik borulara çatlar diye pek güvenemedim.
Şimdi gelelim ömür uzatma ve ya gerek olma konusuna.
Standart kullanıcılar için pek anlamı yoktur.gereksiz aragazı vermiyorsanız ki turbonun en büyük düşmanlarından biridir,
o zaman ihtiyaç kalmaz.Bunun yerine basınç saati ve turbo timer sistemini kullanabilirsiniz.Turbo timer de turbo içindeki kalan havaya göre siz kontağı kapatıp aracı kitleseniz bile o uygun zamanda stop ettiren sistem.Maliyeti de 50 lira ile 200 lira arasında değişir.Bu daha kurtarıcıdır aslında.Hem turbo hem de motorun geneli için.
Ama sürekli agresif araç kullanan biri iseniz veya aracınızda modfikasyonlar var ise mesela chip uygulaması, turbo upgreade gibi, o zaman lazım olabilir ama ben halen turbo timer'in daha faydalı olacağı fikrindeyim.
En iyi korumanın temiz tutulan ve bakımları aksatılmayan kullanım olduğu aşikardır.Bunlar 200.000 gidecek turboya 300.000 yaptırmaz.300.000'i kullanıcı dikkati yaptırır.
Ama sesi hoşuma gidiyoır illa yaptırıcam derseniz birkaç tavsiyem var.Önce aracınızın orjinal borusunu delmeden araya parça koyarak ya da araca özel boru büktürerek yapın derim.Münkünse alüminyum borulardan.
İkincisi HKS bu konuda kaliteli ve kolay bulunan ama çakması NOKIA telefon kadar çok olan iyi bir markadır.Mümkünse orjinalini bulun ve tercih edin.
Bu işi daha önce yapmış bir ustaya yaptırın, ya da biraz zaman aıyrarak kendiniz halletmeye çalışın.
Amaç koruma ise dediğim gibi öncelikle turbo timer takın.Ya da stop etmeden en az 1 dakia çalıştırın.
(start-stoplu ve turbolu araçlarda motor dursa bile turboyu soğtmaya yarıyan bir sistem mevcuttur merak eden varsa)
Mehmet Abi senin sorunun cevabı olarak da şöyle diyebilirim;
Her marka bunu yapmaz, çünkü servis ve modellerin ihtiyaç stratejisi farklıdır, yapan markalara da Volvo ve Saab'ı örnek verebilirim.