Herkese selamlar...
Eski aracim 2005 1.3 doblomda (km. 180.000) yazılım vardı. Aracı 2006 1.3 ile (km. 110.000) değiştirdim. Bu aracımda yazılım yok. Gördüğüm farklar;
1-) Kesinlikle motor performansı farklı. Eski aracimin 120 ile çıktığı rampalarda şimdi 100'e razı oluyorum.
2-) Kalkışlarda ve klimalı kullanımda performans farkı ciddi şekilde hissediliyor. Bunlar olumlu yanları...
3-) Yazılım olan doblomda emisyon değerleri sınırların üzerinde çıkıyordu. Egzos muayenesinden katakulli ile geçiyordu.
4-) Kalkışta ve vites geçişlerinde kısa bir siyah duman atıyordu. Motor yağı kilometresini doldurmadan özelliğini kaybediyordu. 10.000 km'lik yağı 7-8 binde degistiriyordum.
5-) Yakit sarfiyatını uzun yolda 100 km'de 4,5 lt gösteriyordu. (Yazilimsiz doblomda 5,5 lt) Ama külliyen yalan. Defalarca depo fulleyerek ölçtüm. Hep 5,5 - 6 lt çıktı.
SONUÇ; Araca yazılım atmak sporcunun doping alması gibi birşey. Asla yakıt düşmüyor ama performans artıyor. Uzun vadede ise aracın ömrünü kısaltıyor. Ben yeni doblama yazılım attirmayi düşünmüyorum . Tercih sizin...